Hemelvaartweekend 2024

Hemelvaartweekend 2014 - 'Dankjewel'

Daar ging ik dan. Woensdagavond 28 juni. Een beetje op tijd, want de dominees moeten toch op tijd zijn. En het kennismakingsspel begint op tijd. En daar begon mijn eerste les: tijd is relatief. Niet dat ik de eerste was, maar meer dan een handvol jongeren was er nog niet. 'Ben ik hier op de goed plaats?' 'Oh u bent de nieuwe dominee? Ja hoor, dan zit u goed. Het is hier.'

Even een rondleiding door het gebouw en dan maar de binnendruppelende jongeren begroeten. Iedere naam 40 keer herhalen, om de volgende dag bijna alle namen weer kwijt te zijn. Maar we blijven oefenen! Rond 22.00 uur was zo'n beetje iedereen wel gearriveerd en waren we met pakweg, zo'n 60 jongeren en twee oude(re) mannen.

De eerste nacht

Een half uurtje later beginnen we met het kennismakingsspel. Zeer creatief en enthousiast. Lof voor Edith die telkens door fluitsignaal en handgebaar de hele groep stil wist te krijgen. Tegen middernacht werd ieder nog aangespoord, toch vooral tijdig te gaan slapen. Want de volgende morgen om 10.00 uur begint de hemelvaartdienst. Nou dat was niet tegen dovenmans(vrouws)oren gezegd. Of wel? Een aantal, waaronder de twee oudere mannen gaven keurig gehoor en vertrokken bedwaarts. De meeste bleven nog gezellig bij het haardvuur. En gaande de nacht werd het al gezelliger. Althans, bij het haardvuur. Op de slaapzalen trachtte men met kussens tegen de oren zichzelf te verbeelden in slaap te vallen. Hoe naief. Kortom, ergens tegen 5 uur heb ik de laatste keer op mijn telefoon gekeken en moest daarna dan toch even geslapen hebben.

Kerkdienst

Uitgeslapen zaten we allen aan het ontbijt. Dikke ogen, zuchtende hoofden. Maar we zaten er. En 10 uur begonnen we met de kerkdienst. Ik mocht de dienst leiden. Interactief natuurlijk, want we doen het met elkaar. Jezus ging terug naar de hemel. Wat heb jij daar nu aan? Of: Waarom is dat nu zo belangrijk? We zongen de liederen uit volle borst, onder begleiding van piano, fluit en zang.

Moordspel

's Middags een moordspel. Huh? Ja, er is een moord gepleegd, en in groepen van 6 personen kregen we de opdracht om uit te zoeken wie de moord gepleegd had, met welk wapen en met welk motief. Ik zat in groep 1. En... laat die groep nu ook nog gewonnen hebben! Al lag dat nu niet zo aan mijn inbreng, ik was nog te zeer onder de indruk van de preek van 'smorgens. De hemelvaart nacht was een verademing. Rond middernacht was het gewoon stil. En slapen dat we deden! Met het mooie vooruitzicht wat ons streelde: Zeilen!

Zeilen en zuurkool

Opnieuw groepen van 6 personen in een bootje. Uiteraard de twee oude mannen bij elkaar. Prachtig weer, gezellige groep. Met een aantal op een terrasje wat eten. Tjonge, dit is mooi leven. Ondertussen was de wind aangetrokken en hebben we de middag nog heerlijk gezeild. Voldaan meerden we weer aan en een uur later mochten we aan tafel voor een heerlijk diner: Zuurkool met worst! Echte kost voor dit weertype. Wel zag ik dat hier en daar wat bordjes leeg bleven. Mij pa zei vroeger altijd: 'eten wat de pot schaft!'

Gewoon anders

Na het eten nam ik afscheid. Morgen zullen jullie het zonder mij moeten doen. Volgend jaar beter. Een mooie ervaring rijker. Wat een geweldige jongeren. De jongeren van de binnenvaart. Anders dan andere jongeren? Welnee, alhoewel, toch wel een beetje. Misschien wat zelfstandiger? Nou ja, gewoon anders zullen we maar zeggen. Dank voor jullie inbreng en tot volgend keer!

Ds. Dirk Meijvogel